Edzőm naplója

Edzőm naplója

A CrossFit NEM funkcionális edzés

2015. augusztus 09. - Edzőm naplója

fp.jpgEzért meg fognak kövezni. Érzem... Minden CrossFites 9 kilós medicinlabdákat fog utánam hajigálni, még a lányok is, pedig nekik elég lenne a 6 kilós is. Előre félek, hogy facebook-os ismerőseim száma kb. a felére fog csökkenni, mert aki eddig CrossFitezett vagy szimpatizált a CrossFittel, most törölni fog. Kommentben pedig jönnek majd a finomabbnál-finomabb negatív megjegyzések... No, de nem baj, felkészültem! Lássuk, hát, miért nem?

Funkcionális edzés... Manapság valami meghatározhatatlan misztikum övezi ezt a szót, és az ember csak azt veszi észre, hogy, ha egy edzést úgy reklámoz, hogy funkcionális, valamiért kétszer nagyobb az érdeklődés iránta. Pedig nem igazán vagyunk tisztában ennek a kifejezésnek a pontos jelentésével. Csak úgy sejteni lehet, hogy valami egész testes edzésforma, ami nem izolált mozgásokat használ, hanem az egész testet. Olyan gyakorlatokat tartalmaz, amiket a mindennapi életben is használunk, mert ugye valami ilyesmit jelent a funkcionális...van funkciója. Azonban ahány ház, annyi szokás...vagyis szinte mindenki másképp értelmezi a funkcionalitást.

Általános megfigyelés, hogy a sérülések nagy részét a stabilizáló izmok gyengesége okozza. Ezért a rehabilitációban, prevencióban a gyógytornászok előszeretettel alkalmaznak kacifántosabbnál kacifántosabb funkcionális eszközöket, amiken végzett gyakorlatok a kisebb és mélyebben elhelyezkedő stabilizáló izmokat is bevonják a munkába. Sokan emiatt azonosítják a funkcionális edzést gimnasztikai labdákon ugráló edzőtermi bohócokkal. 
Michael Boyle, a funkcionális edzést egy célirányos edzésként fogalmazza meg. Ő a funkcionális anatómiai ismeretekre építve dolgozta ki a saját rendszerét sportolói sérüléseinek csökkentésére és teljesítményük növelésére. (Ha ez a vonal érdekel, ajánlom, olvasd el Funkcionális edzés mesterfokon című könyvét.) Szoros a határvonal a két koncepció között, hiszen Boyle is sok instabil eszközt használ a nehézségi fok növelésére, csakúgy, mint a gyógytornászok. Emellett még sokminden más, például olimpiai súlyemelés is van a programjában, csakúgy mint a CrossFitben.
És már meg is érkeztünk a 3. irányvonalhoz, hiszen sokan a CrossFitet azonosítják a funkcionális edzéssel. Nem csoda, köszönhető ez a nagyszerű marketingnek. A CrossFit célja "a valódi élet minden kihívására is megfelelő választ adó, funkcionális erő kialakítása", amely "állandóan változó, magas intenzitású funkcionális gyakorlatokra" épül. Saját testsúlyos, gimnasztikai, illetve az olimpiai súlyemelésből vett gyakorlatokat tartalmaz, amelyek minden kondícionális képességet (erő, gyorsaság, állóképesség, koordináció, ízületi mozgékonyság) fejlesztenek. Ráadásul melléktermékként rövid idő alatt lehet szert tenni a sportos, atletikus testalkatra is, így nem csoda, hogy egyre szélesebb körben terjed. Mint ahogy az általa szerzett sérülések is. Ilyenkor lehet okolni az edzőt, hiszen mégiscsak ő vezette az edzést, látnia kellett volna, ha valamit nem jól csinált az illető, vagy kisebb súlyt/ más gyakorlatot kellett volna adnia. A legritkább esetben okoljuk saját magunkat, ha minden előedzettség nélkül a kanapéból felállva megyünk CrossFitezni, mert azt mondták, ezt bárki csinálhatja. És még sorolhatnám... De most nem egy CrossFit-ellenes poszttal akarom terhelni az internetet, abból van elég. Inkább szeretném felhívni a figyelmet valami másra, valami érdedekesebbre!


Váó...azért ez nem semmi! Így mutatkozik be Naudi Aguilar: Ez nem CrossFit, ez Functianal Patterns!
Naudi nyíltan felvállalja CrossFit-ellenességét, több posztban és videóban is elmondja véleményét. Ha végignézted a promóciós videót, bizonyára neked is feltűnt, hogy Naudi rengeteg rotációs mozgással dolgozik, a tér mindhárom dimenzóját kihasználva, mivel szerinte az emberi biomechanika alapját a rotációs mozgások adják, és attól lesz egy edzés igazán funkcionális, ha a térben is elmozdulunk. Gondoljunk csak a járás mechanikájára, amikor az előrelendülő lábbal ellentétes oldali kar lendül hátra, miközben a medence és a törzs kissé elfordul (de a dobásoknál, rúgásoknál, ütéseknél is hasonló a helyzet). Éppen ezért a legfontosabb sík, mely mentén ezeket a forgó mozgásokat végrehajtjuk a transzverzális vagy más néven horizontális sík (mely a test középvonalán halad keresztül, azt egy alsó és felső részre bontja). Ezeknek a rotációs mozgásoknak a kivitelezésében pedig az elülső ferde izomlánc (anterior oblique system) tagjai, elsősorban a ferde hasizmok a felelősek. A CrossFit nem dolgozik rotációs mozgásokkal, nem használja a transzverzális síkot. body_planes-140dccf3b9b18305394.png
Hogy jobban megértsük, nézzük részletesen a mozgássíkokat! A szagittális sík (A) a test közepén halad keresztül, azt egy jobb és egy bal oldalra osztja, vagyis szagittális sík mentén történik az előre-hátra végzett mozgás. Ilyen például a felülés, a hiperextenzió. De például a futás is e sík mentén történik. A guggolás is leginkább ebbe a csoportba tartozik. A frontális sík (B) a testet egy elülső és egy hátulsó részre osztja, vagyis az frontális sík mentén végzett gyakorlatok az egyik oldalról a másik oldalra történő mozgások, a jobbra-balra hajlások. Ilyen például a burpee utolsó üteme: a terpeszugrás fej fölött tapsolással. A test közepét kettészelő, vízszintes sík a transzverzális sík (C), mely mentén rotációs (forgó) mozgás történik. Erre jó példa a talajról rézsút emelt medicinlabda gyakorlat illetve a golfütő lendítésének mozdulata. A CrossFitben azonban nincs rotációs mozgás, Naudi pedig éppen ezt hiányolja, és ez az, ami miatt nem ért egyet a CrossFit funkcionalitásával. Azt hiszem, van benne valami...  

Modern felfogásunkban az emberi test nem önálló izmok halmazából, hanem izomláncok rendszeréből áll, melyek harmonikus együttműködése biztosítja a megfelelő testtartást és mozgást. Ha ez a harmónia megbomlik, torzul a testtartás, kompenzációs mozgások jelennek meg, amelyek hosszabb-rövidebb távon fájdalmat, sérülést okozhatnak. Ezért fontos, hogy az edzésekből ne maradjon ki a ferde izomlánc és a transzverzális síkban végzett rotációs mozgások! 

Kedves CrossFittesek! Valóban a mindennapi élet kihívásaira készültök? Akkor CrossFitezzetek, WODozzatok, de mellette ne feledkezzetek meg a rotációs mozgásokról sem! És még mielőtt személyes sértésnek és a Crossfit megalázásának tekintenétek e posztot, és csapatokba verődve kettlebellel, medincinlabdával és tárcsákkal felszerelkezve támadnátok nekem, felhívnám a figyelmeteket, hogy: 1. Akinek nem inge, ne vegye magára! Semmiféle személyes konfliktust nem akarok elindítani ezzel. 2. Egyetlen mondatomban sem állítom, hogy senki ne CrossFitezzen. De mindenki körültekintően válasszon edzőt és termet, kérje ki szakember véleményét, hogy fel van-e készülve a teste egy ilyen kihívásra. 3. Ez a legfontosabb: bejegyzésemmel pusztán fel akarom hívni a figyelmet arra, hogy van a funkcionális edzésnek olyan értelmezése, amibe a CrossFit nem fér bele.  

A bejegyzés trackback címe:

https://edzomnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr757678790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edzőm naplója 2015.08.14. 20:53:56

Egy CrossFitter versenyző objektív hozzászólása: "Nem rossz, de a Crossfit nem gyakorlatok összessége hanem az összes edzés módszer alkalmazásának összessége, ezáltal a rotációs mozgások is "Crossfites mozgások" mint minden fizikai aktivitás ami létezik! Nem a gyakorlat a lényeg hanem a cél amit el akarsz vele érni! Egy-egy gyakorlat ilyenformán megközelítése ezáltal elhanyagolható!"
Tök jó, hogy nem csak medicinlabda repül felém... ;)
süti beállítások módosítása