Edzőm naplója

Edzőm naplója

Holnaptól...

2015. április 18. - Edzőm naplója

"Holnaptól..." A bűvös szó, amely egy cél megvalósításának kezdetét jelenti. Aztán az a holnap soha nem jön el, a célok pedig soha nem valósulnak meg. Az álmok megvannak, de mindig találsz valami kifogást, hogy miért nem sikerülhet. Nos, nézzük, mit is lehet tenni ilyenkor!
Ha neked is van olyan célod, vágyad, amelynek megvalósításához többször nekiláttál, de még soha nem érted el, vagy esetleg meg sem próbáltad, mert úgy érezted, az neked úgysem fog menni, akkor olvass tovább! Szükséged lesz egy papírra és egy ceruzára, ezt készítsd most magad mellé!

goals_1.jpg

Az első és legfontosabb lépés célod eléréséhez, hogy leírod. Azok a célok, amiket nem írunk le, nem célok, csak vágyak, álmok. Sokan azért nem írják le a céljaikat, mert a lelkük mélyén nem hisznek abban, hogy el tudják érni, és félnek a kudarctól. Ha leírod a céljaidat, tudatosítod magadban, mit is akarsz, hogy igenis, ezért kell dolgoznod, ezt kell elérned. Maga a leírás erősíti a motivációt és elmélyíti a hitet, hogy elérhető, amit akarsz. Ezt a leírt célodat tedd ki egy jól látható helyre, hogy mindig szem előtt legyen. Ha többször látod, még jobban fog tudatosulni. Fontos, hogy ezek a célok, mindig pozitív mondatok legyenek! Például: Lefogyok 10kg-ot! 
Most, hogy leírtad, mit érzel? Megvalósítható vagy vannak kételyeid? 
Az embereket céljuk elérésében 2 dolog irányítja: az egyik a vágy, amely hajt előre, a másik pedig a félelem, ami visszahúz. A félelem miatt sokszor kevesebbel is beérjük, mint amire valójában képesek lennénk. Mindig az erősebb érzelem győz, ezért ha szeretnél valamit elérni, félelmedet legyőzve, égő vágyat kell magadban ébreszteni. 
Mi történne, ha tennél a céljaidért? Milyen pozitív változásokat tapasztalnál az életedben? És mi történne, ha nem tennél? Például: Ha lefogynék, jobb lenne a közérzetem, az emberek megdícsérnének, a párom büszke lenne rám, beleférnék a kedvenc ruhámba...stb. Ha nem fogynék le, nem érezném jól magam a bőrömben, nem kívánna a párom, az emberek közömbösek lennének irántam, fájna a térdem...stb. Ugye te is érzed, hogy mennyivel jobb lenne, ha lefogynál? 

Ezután mérd fel a kiindulási helyzetet, majd tűzz ki magadnak egy határidőt, amikorra a célodat eléred!
Ha reálisan látod a jelenlegi helyzetet és tudod a célod, nagyobb a valószínűsége, hogy eléred.
Ha például szeretnél lefogyni, le kell mérned a testi adataidat. Ebből látni fogod, hogy pontosan honnan is indulsz.Érdemes azt is összeírni, milyen lehetséges akadályokkal kell majd megbirkóznod, milyen információkra, milyen emberek támogatására lesz majd szükséged. Írd le milyen akadályokkal szembesülhetsz a fogyás során. Pl.: csokoládéfüggő vagy, munkád miatt rendszertelen az étkezésed, keveset iszol, mert nem szereted a víz ízét. Ha tisztában vagy a hátráltató tényezőkkel,már csak megoldást kell találni, hogyan iktathatod ki őket. A fogyáshoz információra lesz szükséged a testmozgással és táplálkozással kapcsolatban, ráadásul lelki tényezők  (önismeret) is fontos szerepet játszhatnak. Ha esetleg kérdésed van, bátran kérdezz edződtől, hiszen ő azért van melletted, hogy segítsen a céljaidban. Fontos, hogy álljon melletted valaki, aki támogat célod elérésében, meghallgat, bátorít, átsegít a nehéz időszakokon. Nem kell, hogy mindezt egyedül csináld végig, keresd meg azokat az embereket, akikre számíthatsz.
A határidő… Félünk tőle, mert mi van, ha nem teljesítünk arra az időpontra? Mi van, ha addigra nem sikerül elérnünk a célunkat? Ezért aztán minden lehetségeset elkövetünk annak érdekében, hogy minél ködösebb legyen ez az időpont. Ha kitűzöl egy konkrét időpontot, nem lesz vesztegetni való időd, így azonnal hozzáfoghatsz célunk megvalósításához. Fontos, hogy ez a határidő reális legyen.  Ha úgy érzed, túl nagy falat a célod, bontsd le kisebb részcélokra, de ezeknek a részcéloknak is legyen határidejük! Például, ha 10 kg-ot szeretnél lefogyni, először tűzd ki magadnak, hogy 2 hét alatt 2 kilót leadsz. 2 kg nem sok, az menni fog, és a 2 hét sincs túl messze. Akkor se essünk kétségbe, ha esetleg nem sikerül elérni adott időpontra a célunkat. Kérdezd meg magadtól, tényleg megtettél mindent? Tényleg odafigyeltél az étkezésre, soha nem volt még egy kisebb bűnözés sem? Légy őszinte magadhoz! Ha igen a válasz, tűzzünk ki új határidőt! A szorgalmas munka meghozza gyümölcsét! ;) Ha viszont nem, akkor ne csodálkozz! És tessék jobban figyelni az étkezésre és rendszeresen mozogni, az edzéseket nem ellógni!

Habár, most elsősorban fogyásról írtam, hasonló módszerrel indulhatsz el Te a saját célod felé vezető úton, legyen szó akár az első maratonodról vagy a 100kg-os guggolásodról. Hajrá! ;)

csodalatos-vagy-mint-a-belyeg.jpg

 

 

 



 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edzomnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr937377956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása