Edzőm naplója

Edzőm naplója

Szupergyors, szuperegészséges vendégváró finomságok

2015. április 22. - Edzőm naplója

Nem vagyok egy nagy konyhatündér, nem szeretek órákon keresztül a konyhában sertepertélni, de mivel nagyon válogatós vagyok, így inkább főzök magamra, minthogy valami szemetet egyek, ami azt sem tudom, miből és hogyan készült. Hasonlóképpen vagyok ezzel, ha vendégek jönnek hozzám. Bár kevés időm van az előkészületekre, inkább én összedobok valami finoman egészségeset a vendégeimnek is. :)
Arra gondoltam, összegyűjtök pár ötletet, mivel lepheted meg a hozzád betérő vendégeket, akik bizonyára meg fognak lepődni, hogy nem cukros- habos- krémes- édességekkel várod őket. Nos, nézzük hát az egyszerűtől a bonyolultig, az ötpercestől a 30 percesig.

1. Gyümölcssaláta: Ezt érdemes már a vendégek érkezése előtti nap elkészíteni. Válogass össze 3-4-féle gyümölcsöt (minél színesebbek, annál jobb), hámozd meg, ha szükséges, vágd őket kis darabokra, tedd egy tálba, majd önts rá annyi vizet, amennyi félig ellepi. Csavarj rá egy fél citromot, és csurgass rá egy kanál mézet. Keverd össze és tedd a hűtőbe, legalább 2-3 órára, de még jobb, ha egy éjszakát áll a gyümölcssaláta, így jobban összeérnek az ízek. 

tumblr_m50yuhgwil1rqiimqo1_500_large.jpg2. Gyümölcsturmix: Végy gyümölcsöt, turmixold le és tálald. ;) Almaturmixba érdemes egy kis citromot cseppenteni, vagy egy kis aszkorbinsavat (C-vitamin) feloldani, így nem fog megbarnulni. Hamarosan itt az eper-málna-ribizli-szeder szezon. Ezekből a gyümölcsökből akár vegyes turmixot is csinálhatsz. Édesíteni nem szükséges, ha mégis nagyon édessszájúak lennének a vendégeid, pár csepp mézet tegyél a turmixba. Nálunk karácsonykor hatalmas sikert szokott aratni az eperturmix, igazi frissítő a "nagy zabálások" idején. Ha jön a nyár, akár gyümölcsös jégkását vagy jégkrémet is csinálhatsz gyümölcsturmixból. Ha jégkását csinálsz, 2-3 órára tedd a fagyasztóba a turmixot, majd tálalás előtt törd fel egy kicsit a megjegesedett gyümölcsöket. Ha jégkrémet csinálsz, kis tégelyekbe öntsd a turmixot, állíts bele egy pálcát, jobb híján kiskanalat, majd tálalás előtt tedd egy percre meleg vízbe a tégelyt, így könnyen ki tudod húzni a jégkrémet. Kókusztejszínnel lehet egy kicsit krémesebbé varázsolni ezeket a finomságokat. 

3. Palacsinta: Bizonyára sokunk kedvenc gyermekkori finomsága a palacsinta. És nem is kell róla lemondania senkinek, hiszen megannyi egészséges variációja létezik. Én zabliszttel szoktam csinálni, tej nélkül, szénsavas ásványvízzel. Nem tudok pontos receptet, mert általában "olyan gondolomformán csinálom", és amúgy is bizonyára mindenkinek megvan a jól bevált recept, ha máshol nem, hát a családi recepttárban. ;) Az almás palacsinta az egyik kedvencem: az összekevert palacsintatésztába reszelek 1-2 almát, ízesítem fahéjjal és kisütöm. Kicsit lassabban kell sütni, mert így vastagabb lesz a tészta. A töltelék lehet lekvár (lehetőleg cukor nélkül, természetes édesítővel), kakaó (natúr kakaó + természetes édesítő), csokikrém (natúr kakaó + természetes édesítő meleg kókuszolajban feloldva, kókusztejszínnel krémesítve)...stb.

4. Lusta muffin: A muffint mindenki ismeri. Nos, mivel én nem szeretek pepecselni azzal, hogy kis formákba töltöm a tésztát, én csak simán egy tepsibe szoktam beleönteni. Kb. olyan nagy tepsibe, hogy a tészta félig- háromnegyedig legyen benne. Ehhez van egy jó kis receptem: 6 evőkanál kókuszlisztet keverj össze egy kiskanál szódabikarbónával. 4db tojást verj fel jóóó habosra, önts hozzá 4 evőkanálnyi kókuszolajat, majd tedd hozzá a lisztkeveréket. Mivel a kókuszliszt nagyon felszívja a nedvességet, addig hígisd vízzel a tésztád, ameddig egy nagyon sűrű palacsintatésztát (vagyis muffintésztát) kapsz. Reszelj bele egy nagyobb almát, és tegyél bele egy kockákra vágott banánt. Zsírpapírral bélelt sütűformába legalább félig töltsd meg. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsül. Szándékosan hagytam ki az édesítőt, hiszen a kókuszlisz önmagában is édeskés. Alma helyett használhatsz bármilyen gyümölcsöt...eperrel fantasztikus. ;) Ha egy kicsit omlósabb tésztát szeretnél, a riszliszt (nagyjából fele-fele arányban) csodákra képes. Miután megsült, érdemes egy fél órát várni, míg kihűl. Isteni finom! Hidegen még soha nem ettem, mert mindig nagyon hamar elfogyott. :D

11185881_963410317004724_1050931349_n.jpg

Jó vendégvárást, fogyasszátok egészséggel!

(Bár ezek a finomságok a lehető legtöbb természetes anyagot és 0 hozzáadott cukrot tartalmaznak, a mértékletesség itt is fontos, hiszen cukor a gyümölcsökben is van, a zablisztnek és kókuszlisztnek is van azért szénhidráttartalma, még ha nem is olyan brutális hatással van a szervezetre, mint a finomított fehérlisz.)

A bejegyzés trackback címe:

https://edzomnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr387389686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása