Edzőm naplója

Edzőm naplója

Paleo 1.0

2015. május 10. - Edzőm naplója

Hétvégén Joy-napok voltak, és bár az ehhez hasonló reklámkampányok nem belőlünk gazdagodnak meg, most célirányosan az Alexandra könyvesboltba mentünk, hogy felhasználjuk a 20%-os kupont. Az egészség részlegnél ki volt téve egy halom könyv, aminek 3/4-ed része úgy kezdődött, hogy "paleolit", Sőt, még paleós kutyaétrendről is lehetett találni könyvet...

Úgy tűnik a paleo mostanság nagy divat és különösen jó marketingeszköz. Az utóbbi időben mást sem hallok, csak paleo így, paleo úgy. Nem vagyok egy divatmajom, úgyhogy ezidáig elzárkóztam az efajta "hóbort" elől. Edző révén nagyjából tisztában voltam, hogy miről is szól az egész (alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú diéta, amely tiltja a leggyakoribb ételallergiát okozó gabonákat és tejtermékeket), de valahogy úgy éreztem, hogy most már muszáj, hogy utánajárjak ennek az újfajta irányzatnak. Elvégre, addig hogyan mondjak vélemény valamiről, ameddig nem ismerem azt alaposan? Mivel eléggé szkeptikus vagyok, arra gondoltam olyan könyv kell nekem, aminek van tudományos alapja, így került hát kezembe Szendi Gábor A paleolit táplálkozás című könyve.

paleolit-borito.jpgMegmondom őszintén, hogy először úgy vettem kezembe: "Csak találjak benne egy hibát, egyetlen hibát, és a paleo nálam halott lesz..." Hát, nem jött be. :)
Egy eléggé vaskos, kicsi betűkkel szedett könyvről van szó, majdnem 900 tudományos hivatkozással, és nem éppen egy laza esti olvasmány. Mondom én, akinek van némi kis biológiai alaptudása, statisztikai ismerete. Ennek ellenére élmény volt elolvasni, és sokat tanultam belőle. Például azt, hogy a paleolit nem arra utal, hogy az őskorban az emberek mit és hogyan ettek, hanem, hogy a mai, természeti népek (akiknek az életmódja nagymértékben hasonlíthat elődeinkéhez) mit és hogyan esznek. A téves koleszterinmítosz központi téma, ellenérvek tömkelege. Az egész egy Anyicskov nevű emberrel kezdődött, aki nyulakkal tojássárgáját etetett és érelmeszesedés alakult ki szervezetükben. Ilyen hogy jut eszébe valakinek? Hogy növényevő állattal etet tojást? Hát, ezen még én is lehidaltam. Aztán jöttek sorban az ellenérvek, hogy a koleszterinnek semmi köze a szív- és érrendszeri betegségekhez, fölösleges csökkenteni, mert nem mutatja előre a szívhalált. Ja, hogy a gyógyszeripar első 5 legfontosabb gyógyszere közül 3 koleszterinszint- csökkentő? Ugyan, ki gondolta volna??? És hogy éppen a sztatinok blokkolják a Q10 koenzim szintézisét, amelynek következménye szívbetegség és izomfájdalom. Némi összeesküvés- elméletet véltem itt felfedezni. Bár, ha arra gondolunk, hogy a gyógyszeripar csődbe menne, ha mindenki meggyógyulna a gyógyszerektől...ez már annyira nem is elmélet.
Hogy megváltoztatta-e a véleményemet? Paleos leszek-e? Nos, sajnos ennyire nem tudott megtéríteni, de elfogadom, hogy vannak esetek, amikor a paleo a legjobb megoldás (pl. cukorbetegségben, autoimmun betegségekben). Továbbra sem fogok tejterméket fogyasztani, és a gabonaféléket, hüvelyeseket sem eszem tonnaszámra, de nem mondok le a reformkonyha remekeiről (pl. kölessüti, hajdina köret, quinoa a 'superfood') és a vega indiai ízekről (pl. humusz). Eddig is úgy gondoltam, hogy az az egészséges, ami nincs becsomagolva, amit a saját kertedből szedsz, amit te etettél...ezután is így fogom gondolni, és lehetőség szerint így fogok az ételeimhez hozzávalókat választani. 
Lehet, hogy csak egy múló divat lesz ez a paleo, az is lehet, hogy egyszer majd (megint) mindenki így fog táplálkozni, ez lesz az irányelv. Mindenesetre jó benne, hogy megtanít főzni, hogy te magad készítsd el a dolgaidat (bár...előbb-utóbb az élelmiszeripar erre is rászáll és megfertőzi) és megtanít arra, hogy ha változtatni akarsz, egészségesebb akarsz lenni, le akarsz fogyni, ahhoz nem fogyókúrázni kell, nem diétázni, hanem életmódot váltani.

Végezetül néhány kedvcsináló téma:
Miért hosszabbítja meg az életet a csökkent kalóriabevitel?
Veszélyes kenyér
Hajhullás és kopaszodás: a nyugati étrend következménye?
Gluténérzékenységgel kapcsolatos betegségek
A1 és A2 tehén
Az élelmiszeripar blöffje
Cukorbetegség-járvány?
D-vitamin és influenza
Mammográfia- a túlkezelés veszélyei
Az oszteoporózis: kockázatból betegség
Háborút kell nyerni, nem csatát!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edzomnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr617448042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása