Edzőm naplója

Edzőm naplója

Mi van a tányérodon?

2015. április 17. - Edzőm naplója

A lelkemet simogatja, amikor facebookon egy egészséges vacsora jelenik meg egyik vendégemtől, vagy üzenetben kapok ínycsiklandó fotókat egy tökéletes ebédről. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy "No, lám-lám, nem hiába járatom én a számat arról, hogy mit együnk vacsorára és hogyan oszd fel a tányérod!" Nézzünk most néhány példát, milyen egy egészséges tányér!

11121657_10204646097820561_1074650316_n.jpg1. menü: Spenótos durumtészta, gombás hús, saláta
 

Így készül: vedd a tányérodat és oszd 3 részre: a legnagyobb részt, a tányér felét a zöldség foglalja el. Itt most egy salátamixet láthatsz, de bármilyen zöldség jó. Sőt, minél színesebb, annál jobb. Soha nem felejtem el, egy családi éttermi vacsoránkat: mandulás pisztrángot kértem párolt zöldségekkel...mindenki az én tányéromat csodálta a sok, színes zöldség miatt, hiszen sokkal ínycsiklandóbb egy zöld-fehér-narancs színű zöldségköret, mint egy sima rizs, vagy krumpli. A tányér másik felének egy részét teljes kiőrlésű gabona foglalja el. A durumtészta határeset... jobban örültem volna egy kevésbé feldolgozott gabonafélének, de még megbocsátható. Főleg, ha ebéd lesz belőle és dálután edzel, hiszen akkor kell az energia. Jó választás lehet még a barnarizs, vagy más reformgabona. Kedvencem, magas fehérje és ásványianyag tartalma miatt, a quinoa és az amarant. A hajdina kis szívem csücske. Első alkalommal nagyon furcsának találtam az ízét, de később annyira megkedveltem, hogy ma már csak natúr húst és zöldségeket eszem mellé, hogy megmaradjon jellegzetes íze. A tányér legalább 1/4-ed részét fehérjének szenteld: hal, hüvelyesek, sovány húsok, tojás. Gombás csirkehús kitűnő választás volt: gyorsan elkészíthető és finom. Mindig törekedj arra, hogy a lehető legkevésbé feldolgozott húsfélét válassz. Az előre csomagolt, panírozott halrudacskákat és a sajttal töltött pulykamellet felejtsd el! Több a cukor és az adalékanyag benne, mint a hasznosítható tápanyag! Nem tart tovább elkészíteni egy adag csirkemellfilét, saját ízlésed szerint befűszerezve, mint ezeket az elősütött termékeket. Ne ez legyen a kifogás!

11355586_10204616633043960_1326595388_n.jpg

2. menü: Natúr csirkemell, zöldséges rizs, meggybefőtt

Nem tökéletes, de majdnem jó. Natúr csirkemell, szuper! Kevés olajon, aranybarnára sütve. Lehetőleg olívaolajat használj (extra szűz, hidegen sajtolt, mechanikai eljárással készített), tele van egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavakkal. A kókuszolaj is jó megoldás lehet, magas telített zsírsavtartalma miatt sütés közben kevesebb transzzsírsav keletkezik. Ételeid ízesítésére só és bors mellett bátran használj különféle fűszereket, ezzel nemcsak ízletessé, de változatosabbá is tudod tenni ételeidet. 
Zöldséges rizs is nagyon ötletes köret. Ami nekem szemet szúrt és fekete pont jár érte: meggybefőtt! Tudom, hogy "már 2 hete ki volt bontva és könyörögve nézett rám!", de akkor is... annyi féle finom gyümölcs van. Már érik az eper, cseresznye. Tele vitaminnal, ásványi anyaggal, ott piroslik a kert végében a fán. Csak ki kell menni és leszedni, és akkor nem egy féléves konzervet eszel, ami már 2 hete poshad a hűtőben, hanem friss gyümölcsöt.

 

 

 

 

 

 

 

10397990_1090583814302031_2601074178291729297_n.jpg

3. menü: Fűszeres marhahús, párolt zöldségekkel

Szememet kápráztatja, szívemet simogatja, és már el is indult a nyálelválasztásom. Szuper vacsora! Ha diétázol, este felejtsd el a gabonát, és egyél helyette is zöldséget! Fölösleges a nap végén magas szénhidráttartalommal terhelni a szervezetet. Legyen a vacsora mindig valami könnyű!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edzomnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr587375206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása