Edzőm naplója

Edzőm naplója

Funkcionális edzés mesterfokon

Könyvajánló edzőknek és sportolóknak

2015. augusztus 23. - Edzőm naplója

"Ha sikeres akarsz lenni, áss mélyebbre és keresd a könyv legfontosabb üzenetét: a munka mögött álló embert és gondolkodásmódot kell tanulmányozni és ünnepelni. A siker valódi titka az, amit Micheal Boyle csinál: nap mint nap annak szenteli az életét, hogy gyarapítsa tudását és az információkat fenntartható rendszerré dolgozza, amit saját maga is szenvedélyesen ültet át a gyakorlatba." (Mark Verstegen)

Szeretem azokat az embereket, akik nem kényelmesednek bele a munkájukba, hanem folyamatosan tanulnak és fejlesztik magukat. Inspirálnak és engem is fejlődésre ösztönöznek. Az pedig még inkább megbecsülendő, ha valaki e fejlődés során elfogadja és bebizonyítja tévedését. Michael Boyle pedig éppen ilyen. 
Már az első néhány oldal elolvasása után tudtam, hogy bele fogok szeretni a könyvbe, és nem változott ez az utolsó oldalig. Hogy miért?

Boyle nemcsak egy edzésrendszert mutat be, hanem azt is elmagyarázza, mit, miért és hogyan. Saját példákkal bizonyítja módszerei és gyakorlatai eredményességét, sőt, felhívja a figyelmet korábbi tévedéseire is. Hivatkozik más edzőkre, kitől, mit tanult. Olvasóját is folyamatosan arra ösztönzi, hogy olvasson, tanuljon, fejlessze magát, de soha ne fogadjon el mindent feltétel nélkül. Nemcsak tanít és oktat, hanem szemléletet ad.
A könyv legfőbb mondanivalója, hogy edzőként az a feladatunk, hogy sportolóink egészségét megőrizve, a sérülés veszélyét legkisebbre csökkentve fokozzuk teljesítményüket és hozzuk ki belőlük a maximumot. Vonatkozik ez nemcsak erőnléti edzőkre, akik hivatásos sportolókkal edzenek, hanem személyi edzőkre is, akik hétköznapi emberekkel foglalkoznak.
Egyik központi téma az ízületi stabilitás és mobilitás fejlesztése az FMS (Funkcionális Mozgásminta Szűrés) rendszerével. Boyle pontosan tudja, hogyan húzza el a mézesmadzagot egy olyan tudásszomjú ember előtt, mint én: komolyan elgondolkoztam azon, hogy kicsit mélyebbre kell ásnom magam e témában. 
Funkcionális anatómia segítségével magyarázza el sérülések kialakulását, hiszen "ha a fájdalom forrását akarjuk megtalálni, akkor a fájdalom helyénél mélyebbre kell ásnunk." Hasznos javaslatokat ad az edzőknek a sérülések megelőzéséhez és a rehabilitációhoz. Részletesen bemutatja a core (törzsizmok)  és a csípő körüli izmok edzését, hangsúlyozva ezzel, mennyire fontosak ezek az izmok a sportmozgásokban és ugyanakkor mennyire elhanyagolják őket. Új megvilágításba kerül az állóképesség, robbanékonyság, gyorsaság fejlesztése, amelyet nálam aha-élmények egész sora kísért. Ha maratonra készülsz, vagy a sportolóid hosszútávú állóképességi sportolók, ez a fejezet kötelező olvasmány, mert sok olyan dologra hívja fel a figyelmet, melyek segítségével sérülésmentesen készülhetsz a versenyekre. Nem ismerted az olimpiai súlyemelés robbanékonyság-növelő hatását? Ezután első dolgod lesz egy súlyemelő teremebe menni, és elsajátítani a szakítás és lökés minden csínját-bínját. A szerző ezenkívül funkcionális felszerelések és gyakorlatok hatalmas tárházát mutatja be, ráadásul edzésprogramok kidolgozásához is segítséget nyújt.

Egy szó mint száz: olvasd el a könyvet, mert utána már nem ugyanaz az edző leszel, mint annak előtte, és garantálom, hogy nem fogod megbánni!
 boyle.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://edzomnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr587727484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása