Edzőm naplója

Edzőm naplója

Ne azért fuss, hogy fitt legyél...legyél elég fitt, hogy futhass!

2015. július 22. - Edzőm naplója

Napjainkban egyre népszerűbb a futás. Bárhol, bármikor, bárkinek... Nem kell hozzá semmilyen eszköz, csak egy kényelmes ruha és egy pár cipő, nem kell bérletet váltani drága edzőterembe, akár a háztömb körül is lehet futni. Futni mindenki tud, csak teszed egyik lábad a másik után és kész. Persze, persze az elején nehéz lesz, nagyon nehéz, mint azt A futás szívás c. bejegyzésemben is leírtam. De ahogy fejlődsz és egyre jobb állóképességre teszel szert, könnyebben fog menni és talán még élvezni is fogod. A futás fittebbé tesz. 

tumblr_mbd99rbomy1rci43io1_500.jpgA statisztikák szerint azonban, azok közül, akik futni kezdenek, 60 %-uk megsérül. Ha valaki most állt fel az íróasztal mellől és úgy indul el futni, a teste nincs felkészülve rá. Sem az izomzata, sem az ízületei. Az edzetlenekkel nem csak az a baj, hogy nincs állóképességük, hanem az is, hogy gyengék a helyes testtartásért felelős törzsizomzatuk vagy túl feszesek bizonyos szalagok, nem eléggé mobilisak egyes izületeik...stb. Emiatt a testük, a mozgásuk tele lesz kompenzációval, ami egyenes út a sérülésekhez. A gyenge hasizmok és mélyhátizmok miatt a futás során nem lesz megfelelő a gerinc stabilizálása. A gyenge farizmok a pedig a medence instabilitását okozzák. Sokan fordultak már hozzám olyan panasszal, hogy futás közben vagy a végén megfájdul a derekuk. Ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy húzzák be a hasukat és tartsák feszesen a hasizmokat. Az esetek többségében ez szokott is segíteni. A gyenge farizmok miatt a medence stabilizálását a comb oldalsó részén húzódó iliotibiális szalag veszi át. A túlterhelt szalag okozhat térdfájdalmat. A farizmok erősítése és a comb oldalsó részének lágyszövet- terápiája (pl.: masszázs, henger) sokat javíthat. A bokaizület mozgástartományának beszűkülése dominó- effektusként kihathat minden fölötte levő ízületre, kompenzációs lavinát elindítva. 

Ahhoz tehát, hogy az íróasztal mellől felállva elindulj futni, először meg kell erősödnöd, megfelelően hajlékonynak és mobilisnak kell lenned, és nem csak mozognod, de jól kell mozognod! Ehhez pedig a nélkülözhetetlen egy jó edző, aki megtanítja neked a funkcionális edzés alapjait. Vagy...kövesd a blogomat! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://edzomnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr417632490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása