Edzőm naplója

Edzőm naplója

A tudatos táplálkozás alapja a tervezés

2015. április 27. - Edzőm naplója

- És mi lesz a vacsora?
- Hát, ööö... még nem tudom.

A válasz, amitől edzőként feláll a szőr a hátamon. Ez általában úgy folytatódik, hogy a kedves delikvens hazamegy, és mivel üresen találja a hűtőt, bevásárolni meg lusta volt, inkább rendel egy pizzát...az egyik legrosszabb választás.

De nem csak a vacsorával ez a helyzet. Rohanó világunkban az emberek reggel felkelnek, kávét készítenek maguknak, mert anélkül nem indul a nap, és elindulnak munkába. Esetleg útközben megállnak egy pékségnél, és bedobnak 1-2 kakaóscsigát vagy sajtoskiflit (nesze neked vércukor!). Ebédnél átszaladnak a szomszédos étterembe, és esznek egy salátát, csak hogy lelkiismeretüket megnyugtassák és elmondhassák az edzőnek, hogy "de hát, hidd el, én ma is csak egy salátát ettem!" Majd pedig este kiéhezve hazaérnek, amikoris szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a hűtő kong az ürességtől. Vagy esetleg van még ez-az, de abból nem lehet igazán jó vacsorát csinálni. Kényelmesebb rendelni valamit.

Pedig tervezéssel minden probléma megoldódna. Ha megtervezed az étkezéseidet, kisebb eséllyel fogsz bűnözni, elcsábulni, hiszen ott a tervben, mit és mikor kell enned. Ha előre tervezel, a terv szerint bevásárolsz, soha nem lesz üres a hűtőd, nem lesz otthon nasi sem. Ha terv szerint étkezel, soha nem leszel farkaséhes, nem fogsz beugrani a közeli pékségbe, amikor a buszra vársz, mondván, nem tudod, mikor érsz haza. Ehhez pedig nem kell más, csak egy ceruza, egy papír, egy kis tudás az egészséges étkezésről és egy kis fantázia. No, meg persze az, hogy leülj és átgondold, mit fogsz enni a héten. Úgyhogy elő a ceruzát és a papírt, tervezzük meg az elkövetkezendő pár napodat!

shutterstock173496089.jpg

1. Készíts egy táblázatot, napokra lebontva. Minden napra tervezd meg a főétkezéseket: reggeli, ebéd, vacsora. Majd pedig a tízóraikat és uzsonnákat írd le. Próbálj minél változatosabb étrendet készíteni, sok zöldséggel, gyümölccsel. Egy nap ne egyél kétszer ugyanazt, és két egymást követő nap is változtasd az alapanyagokat és elkészítési módokat.
Az alábbiakban felsorolok pár ötletet:
Reggeli: tojás, minden formában (rántotta, tükörtojás, főtt tojás) + zöldségek (paprika, paradicsom, uborka, retek, saláta...stb); paleomuffinok; halkonzerv + zöldségek
Tízórai: gyümölcssaláta idénygyümölcsökből
Ebéd: lásd: http://edzomnaploja.blog.hu/2015/04/17/mi_van_a_tanyerodon
Uzsonna: saláta zöldségekből olajos öntettel és magvakkal, paleomuffin
Vacsora: hús, halféle + zöldségköret; csirkehúsos, tonhalas saláta; 

2. A terved szerint írd le, milyen hozzávalókra van szükséged, majd nézd át a hűtőt, konyhát, mi van otthon, mennyi van belőle, elég lesz-e, mi nincs otthon és mennyi kell majd belőle. Az így elkészített listáddal menj el bevásárolni és ragaszkodj a listára felírtakhoz. Nem kell túrórudit venni, mert az most akciós, és nem is kell 3 palack narancslé, mert most egyet ajándékba kapsz...csak az kell, ami a listádon van. Légy tudatos már a bevásárláskor is!

3. Ha megvan minden, akkor nincs más hátra, mint elkészíteni. Érdemes bedobozolni az ételeket, így ki lesz porciózva, könnyen magaddal viheted, hűtőben tárolhatod és megmelegítve elfogyaszthatod. Akár az tízóraira szánt almádat is felkockázhatod, és egy dobozban tárolhatod, így csak bekapod, amikor van 10 perc szüneted. Mert ugye van 10 perc szüneted magadra?!

4. Nincs időd elkészíteni? Csinálj időt magadnak! Nem tart semeddig egy kis csirkemellet befűszerezni és kisütni, mellé párolni zöldséget...bő fél óra alatt elkészül. Nem tudsz főzni? Tanulj meg! Gondoskodj magadról! 
Tiszteld meg a testedet, hogy időt fordítasz rá és egészségesen táplálod...mert megérdemli!

Lehet, hogy eleinte sok időnek tűnik kitalálni és megtervezni az étkezéseket, de hidd el megéri. Sokkal tudatosabban fogsz vásárolni, mindig lesz mit enned, nem azt eszed, ami épp az utadba kerül. Később pedig már rutinszerűen fog menni, még papír és ceruza sem kell majd hozzá. ;)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edzomnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr447402614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása